Úvod Klub História 1919 - 1942 - Prvý titul majstra Slovenska

Slovan Bratislava je najúspešnejší futbalový klub na Slovensku s najbohatšou a najslávnejšou tradíciou, ktorú si vytváral po viac ako deväťdesiat rokov svojej existencie.

Cieľavedomou, usilovnou prácou si v slovenskom futbale vytvoril najviac prvenstiev. 
Prvý a doteraz jediný zo Slovenska i z bývalého Česko – Slovenska vyhral jednu z troch európskych pohárových súťaží, Pohár víťazov pohárov v roku 1969, keď vo finále v Bazileji zdolal slávny FC Barcelona 3:2.

História klubu

Slovan Bratislava je najúspešnejší futbalový klub na Slovensku s najbohatšou a najslávnejšou tradíciou, ktorú si vytváral po viac ako deväťdesiat rokov svojej existencie.

Cieľavedomou, usilovnou prácou si v slovenskom futbale vytvoril najviac prvenstiev. Prvý a doteraz jediný zo Slovenska i z bývalého Česko – Slovenska vyhral jednu z troch európskych pohárových súťaží, Pohár víťazov pohárov v roku 1969, keď vo finále v Bazileji zdolal slávny FC Barcelona 3:2.

1921 Prvý titul majstra Slovenska

V roku 1921 sa rozhodlo, že sa uskutočnia prvé futbalové majstrovstvá ČSR. Do života už uviedli všetky slovenské župy ČSSF – prvá vznikla 20. februára 1920 z iniciatívy Josefa Beneša, ktorý sa okrem svojej úspešnej hráčskej a trénerskej kvality v I. ČsŠK Bratislava vyznamenal aj ako šikovný funkcionár. Pre bratislavský klub to bola veľká výzva a výbor robil všetko, aby jeho futbalové mužstvo vystupovalo v šampionáte dôstojne a čo najdlhšie. Z organizačnej stránky sa o to vzorne staral Alois Sedláček. Už vo februári 1921 získal pražskú Slaviu na prvý riadny zápas s I. ČsŠK Bratislava do Petržalky. Skončilo sa to čestnou prehrou 2:4 (1:4). Tlač neuverejnila ani pamätihodné zostavy, ani strelcov gólov...

Popularita Bratislavčanov však naďalej rástla výkonmi a výsledkami s celým radom domácich i zahraničných klubov. Kľučku od dverí kabín na petržalskom ihrisku si hojne podávali najmä viedenské mužstvá. Majster II. ligy Ostmark odišiel s prehrou 0:6, prvoligová Hertha i Rudolfshügel SC boli spokojní s prehrou 1:2 a Simmeringer SC si cenil remízu 1:1. A došlo aj k prvému stretnutiu s budapeštianskym klubom FTC (neskôr Ferencváros). Výsledok 1:1 sa pokúsil opraviť kapitán mužstva ešte aj vo svojej výročnej správe na valnom zhromaždení na víťazných 2:1. Strelcom tej turíčnej nedele bol Barták. V druhom polčase vyrovnal na spomínaných 1:1, ale strelil aj svoj druhý gól, lenže takou prudkou strelou, že lopta pod brvnom prekĺzla do siete, roztrhla ju a vyletela von. Rozhodca to nezbadal a gól nezaregistroval...

Toto sa už udialo po návrate I. ČsŠK Bratislava z jeho historicky prvého zájazdu ďalej od vlasti – v máji 1921– do Švajčiarska. Bol pomerne úspešný: Servett  Ženeva 2:3 a 1:1, Blue Star Zürich 1:1 a 2:1. Strelcov gólov bolo po rokoch obťažné hľadať vo švajčiarskych novinách, do vtedajšej bratislavskej tlače sa dostal len Bartákov vyrovnávajúci gól pri nerozhodnom výsledku v Ženeve. Výprava I. ČsŠK Bratislava bola nebezpečne skromná, našťastie, všetci aktivisti mohli v dobrom zdraví odohrať všetky štyri zápasy: Leichmann – Pechar, Reichardt – Pech, K. Strejček, Wiesner – Epstein, Ulrich, Beneš, Zd. Blažek, Dočkal. Ostatných hráčov prichádzajúcich do úvahy, neuvoľnili zamestnávatelia...

Na jeseň 1921 bohatý program pokračoval. Ešte v auguste využil tajomník Sedláček kotvenie anglickej riečnej lode v bratislavskom prístave, zistil, že sú medzi „námorníkmi“viacerí futbalisti a dohodol zápas. British River Flotille inkasovala osemgólový prídel. Potom už nasledovali len vážne zápasy. Najstarší viedenský klub First Vienna vyhral v Petržalke 2:1, ale nečakane úspešne sa skončilo prvé vystúpenie na českej pôde – víťazstvom 3:2 nad SK Pardubice. SK Prostějov prišiel do Petržalky odčiniť aprílovú prehru 1:2 a podarilo sa mu vyhrať 3:2. V tomto na zápasy pestrom septembri zavítal na pravý breh Dunaja prvý taliansky klub, a to hneď vicemajster FC Bologna, inak aj premožiteľ majstrov svojich krajín Realu Madrid 3:2 a Servett e Ženeva 2:1. Taliani štartovali v ČSR prvý raz vôbec po prvej svetovej vojne a potvrdili svoje kvality víťazstvom 2:1, keď čestný výsledok gólom sformoval Barták. V októbri pricestoval aj prvý turecký klub, dnes už veľmi známy a populárny Galatasaray. Vtedy síce nič neznamenal (prehral v Norimberku 0:6, v Prahe so Spartou 0:12), ale pri tejto atrakcii sa I. ČsŠK spojil s maďarským PTE a vyhral 4:2 (2:0), keď góly dávali „eškári“ Blažek, Reichardt, Maszlonka a prinútili Turkov dať si aj „vlastenca“.

Desať gólov v sieti „eškára“ Leichmanna

Slovenské mužstvo sa svedomite pripravovalo na nadchádzajúce zápasy o župné body a prípadný ďalší postup v boji o prvý titul majstra ČSR v roku 1922. Prejavilo sa to aj na výsledkoch v zápasoch s bratislavskými Maďarmi: PTE 7:1 a 3:0, Ligeti SC 4:1 a 6:0, PMTK 1:0, nad židovským Makkabea SC 4:0, ale aj na víťazstvách 3:1 nad KAC Košice alebo 6:1 nad ČsŠK Užhorod. Spokojný bol aj pokladník, keď na Slaviu Praha bolo zvedavých 2461 platiacich divákov, na Ferencváros rekordných 2880 v tom roku. Úvodom do zvedavo očakávaného „majstrovského“ roku 1922 malo byť pomaly už tradičné stretnutie s pražskou Slaviou. Skoro k nemu ani nedošlo, lebo v Prahe si odrazu zmysleli, že v januári sa stretnú vybrané mužstvá najsilnejších žúp krajín, teda Stredočeskej a Západoslovenskej. V Prahe očakávali najviac hráčov z I. ČsŠK Bratislava, ktorý si už získal dobré meno vo futbalových kruhoch za riekou Moravou. V Bratislave to jednak podcenili a jednak mužstvo už takmer tri mesiace netrénovalo. A tak do Prahy cestoval len ochotný brankár Leichmann s hráčmi bratislavskej Slávie a 23. pešieho pluku. Blamážna nálož desiatich gólov mala dohru vo vysokej pokute 1 500 korún chudobnému klubu a jeho bojkotu českými. Vedenie župy dosiahlo aspoň odvolanie bojkotu s prísľubom, že I. ČsŠK Bratislava prvý raz vystúpi v Prahe proti Slavii. Debut sa nevydaril, i keď prehra 0:3 nebola až taká zlá.

Za prvým titulom majstra Slovenska

Podľa hracieho systému prvých majstrovstiev ČSR sa o titul začalo hrať v rámci župy. V jednokolovej súťaži nebolo pre I. ČsŠK Bratislava nijakým problémom získať prvenstvo bez straty bodu a so skóre 18:2 v konkurencii Slávie Bratislava, ŠK Nitra, ŠK Trnava a TŠS Trnava. Tak sa prebojoval do slovenského záveru so stredoslovenským majstrom Sláviou Banská Bystrica a východoslovenským AC Spišská Nová Ves. Určitou výstrahou bola trpká skúsenosť z predchádzajúceho roku v Banskej Bystrici, kde sa fi nále malo konať. Na Slovensku sa v roku 1921 hralo o krásny strieborný pohár, ktorý venovali pražské noviny České slovo. V semifi nále sa zrodila senzácia – Slávia Banská Bystrica priam rozdrvila vysoko favorizované bratislavské mužstvo 4:0! V slovenskom fi nále župných víťazov v septembri 1922 najprv Bystričania zdolali Spišiakov na ich ihrisku 2:0, ale doma v rozhodujúcom stretnutí podľahli I. ČsŠK Bratislava po urputnom boji 1:2.

Na hradeckej prekážke len prehry

Bratislavčania získali tak právo pokračovať v boji o prvý titul majstra ČSR a za súpera dostali SK Hradec Králové. Tentoraz sa z výstrahy nepoučili. Na jar totiž ešte nemohli vedieť, že v rozhodujúcej fáze šampionátu budú mať za súpera práve Hradčanov s určitou výhodou, že to bude až v treťom kole. Ale v záujme vyskúšať si sily so zdatnejším súperom, než im ho môže poskytnúť futbalová konkurencia na Slovensku, prijali hradeckú ponuku na dva zápasy. Na jar s víťazom Východočeskej župy na jeho pôde prehrali 2:5 a pred jeseňou v bratislavskej odvete 0:2. SK Hradec Králové medzitým svoju suverenitu potvrdzoval aj v šampionáte. V l. kole rozdrvil v Brne SK Židenice 6:1 a v druhom doma Viktoriu Plzeň 8:0. V treťom kole 20. novembra privítali Hradčania bratislavské mužstvo na svojej povestnej škvare, trochu ho podcenili, dovolili mu ujať sa vedenia, ale napokon si víťazstvom 4:2 zabezpečili postup do fi nále proti pražskej Sparte na Letnej, kde prehrali 0:7. Pre vážnosť tejto súťaže hodno spomenúť zostavu I. ČsŠK Bratislava: Šiška – Pechar, Reichardt  Kaulich, Karel Strejček, Dočkal – Dobiáš, Sláva Strejček, Ptáček, Maszlonka, Dron.

Neprehliadnite

Pozývame vás na majstrovské oslavy.
Pozývame vás na Tehelné pole.
Lukáš Pauschek je novým rekordérom našej ligy.

Generálny partnerGeneral partner

Hlavný partnerMain partner

Zlatí partneriGold partners

© 2023 ŠK Slovan Bratislava futbal a.s. | Všetky práva vyhradené.All rights reserved.