Úvod Klub História 1919 - 1942 - Profesionalita v mužstve a Čambalova slávna séria

Slovan Bratislava je najúspešnejší futbalový klub na Slovensku s najbohatšou a najslávnejšou tradíciou, ktorú si vytváral po viac ako deväťdesiat rokov svojej existencie.

Cieľavedomou, usilovnou prácou si v slovenskom futbale vytvoril najviac prvenstiev. 
Prvý a doteraz jediný zo Slovenska i z bývalého Česko – Slovenska vyhral jednu z troch európskych pohárových súťaží, Pohár víťazov pohárov v roku 1969, keď vo finále v Bazileji zdolal slávny FC Barcelona 3:2.

História klubu

Slovan Bratislava je najúspešnejší futbalový klub na Slovensku s najbohatšou a najslávnejšou tradíciou, ktorú si vytváral po viac ako deväťdesiat rokov svojej existencie.

Cieľavedomou, usilovnou prácou si v slovenskom futbale vytvoril najviac prvenstiev. Prvý a doteraz jediný zo Slovenska i z bývalého Česko – Slovenska vyhral jednu z troch európskych pohárových súťaží, Pohár víťazov pohárov v roku 1969, keď vo finále v Bazileji zdolal slávny FC Barcelona 3:2.

1932 Profesionalita v mužstve a Čambalova slávna séria

I. ČsŠK s profesionálnymi hráčmi

Na mimoriadnom valnom zhromaždení 30. Novembra 1932 sa členovia I. ČsŠK Bratislava počtom hlasov 36:10 rozhodli pre zavedenie profesionalizmu v A-mužstve. Predseda klubu Július Murgaš a šéf futbalu Július Slabej vyhlásili, že klub je vážne ohrozený a hľadá východisko tam, kde ho iné kluby už našli. Ladislav Nedbálek vysvetlil podmienky prechodu a záväzok, že klub bude mať najmenej jedenásť profesionálov s platom 400,– korún mesačne a k dispozícii 26-tisícovú garanciu. „Profesionalizmus u nás ubíja,“ zareagoval na historickú udalosť denník Slovenská politika...

Čambal začal slávnu sériu

Na listinu reprezentantov ČSR sa v roku 1932 zapísal ďalší Bratislavčan Štefan Čambal, ktorý už nosil dres pražskej Slavie. Svoju slávnu sériu 22 zápasov začal 22. mája 1932 v Prahe zápasom s Rakúskom 1:1 v tejto zostave: Plánička – Burgr, Čtyřoký – Košťálek, Čambal, Krčil – Junek, Svoboda, Silný, Nejedlý, Zosel. Onedlho na jej vrchole bol kľúčovou postavou mužstva ČSR na majstrovstvách sveta v roku 1934 v Taliansku, kde mu na hruď zavesili striebornú medailu! Výber Bratislavy zohral dva ťažké medzimestské zápasy, pretože súperi prišli so silnými zostavami. Prahu 22. mája tvorila kombinácia Slavie a Viktorie Žižkov a tá nestačila na víťazstvo. V mužstve Bratislavy nastúpili siedmi hráči I. ČsŠK, ale gólom sa vyznamenal len Šoral, dva strelil Müller z Ligeti SC a jeden Fürst z VAS-u. Víťazstvo 4:3 (1:1) zmierňovali Pruša, Hruška a Zajíček.

Ešte viac si dali na zostave záležať v Budapešti, žiarili v nej Sárosi, Kalmár, Lázár, Táncos, Avar a Jakube Pál, ktorý k víťazstvu 5:2 (3:2) prispel tromi gólmi, po jednom zaznamenali Avar a Kalmár. Vo výbere hlavného mesta Slovenska sa prvý raz predstavil František Masarovič, získaný z trnavského Rapidu, a to hneď aj gólom, druhý strelil Bulla. Mimoriadne potešili dorastenci Bratislavy už na začiatku sezóny 20. marca. V predzápase stretnutia Rakúsko – Taliansko vo Viedni sa im podaril husársky kúsok, keď vyhrali nad Viedenčanmi 2:1 (1:1). Pred Hubekom v bránke hrala obrana Borbély-Malinovský, záloha Batelka, Ménessy, Kubovič a útok Puha, Hofmann, Porubský, Rado, Csery, teda štyria z I. ČsŠK Bratislava, navyše striedal Janíčkovič. Z budúcich belasých Rado vyrovnával a Porubský strelil víťazný gól!

Neprehliadnite

Pozývame vás na majstrovské oslavy.
Pozývame vás na Tehelné pole.
Lukáš Pauschek je novým rekordérom našej ligy.

Generálny partnerGeneral partner

Hlavný partnerMain partner

Zlatí partneriGold partners

© 2023 ŠK Slovan Bratislava futbal a.s. | Všetky práva vyhradené.All rights reserved.