Úvod Klub História 1919 - 1942 - Druhý ročník, druhý titul

Slovan Bratislava je najúspešnejší futbalový klub na Slovensku s najbohatšou a najslávnejšou tradíciou, ktorú si vytváral po viac ako deväťdesiat rokov svojej existencie.

Cieľavedomou, usilovnou prácou si v slovenskom futbale vytvoril najviac prvenstiev. 
Prvý a doteraz jediný zo Slovenska i z bývalého Česko – Slovenska vyhral jednu z troch európskych pohárových súťaží, Pohár víťazov pohárov v roku 1969, keď vo finále v Bazileji zdolal slávny FC Barcelona 3:2.

História klubu

Slovan Bratislava je najúspešnejší futbalový klub na Slovensku s najbohatšou a najslávnejšou tradíciou, ktorú si vytváral po viac ako deväťdesiat rokov svojej existencie.

Cieľavedomou, usilovnou prácou si v slovenskom futbale vytvoril najviac prvenstiev. Prvý a doteraz jediný zo Slovenska i z bývalého Česko – Slovenska vyhral jednu z troch európskych pohárových súťaží, Pohár víťazov pohárov v roku 1969, keď vo finále v Bazileji zdolal slávny FC Barcelona 3:2.

1941 Druhý ročník, druhý titul

Druhý ročník Slovenskej ligy 1940/41 charakterizoval duel ŠK Bratislava – FC Vrútky o primát. Oproti predchádzajúcemu duelu ŠK Bratislava – AC Považská Bystrica bol dramatickejší, i keď tentoraz z jesennej tabuľky vychádzali Bratislavčania do jarnej odvety aspoň s jednobodovým náskokom pred najväčším súperom. A s novým trénerom Vincentom Dittrichom, ktorý ešte5. decembra 1940 prevzal tréningy belasých. Mal tie najlepšie referencie. Keď skončil vo viedenskom Rapide aktívnu činnosť, dal sa na trénerskú dráhu a vynikať aj na tomto poli začal vo Francúzsku. Olympique Marseille priviedol k prvenstvu vo Francúzskom pohári. Jeho nové mužstvo ŠK Bratislava sa posilnilo konečne Antonom Vitálošom z ŠK VAS, keď sa mu podarilo dokázať, že je Slovák a narukoval. Pochádzal z Čeklísa (dnes Bernolákovo), ako talentovaného futbalistu ho zlákali do KFC Komárno, preto pristúpil na maďarskú národnosť a už vtedy mali o neho v belasom klube záujem...

Odišiel len Štefan Sýkora do Banskej Bystrice, on sa aj tak po celý rok 1940 v ligovom zápase ani raz neobjavil. ŠK Bratislava mal výhodu v tom, že s FC Vrútky hral na jar doma. Potvrdil ju víťazstvom 6:2, čím si získal náskok piatich bodov! Potom postihol už dosť jasného favorita na titul skrat: v Považskej Bystrici 1:1, na svojom ihrisku ŠK VAS 1:2, po umývaní hláv v Trenčíne 9:2, ale v Prešove 2:3, senzačný debakel doma od ZTK Zvolen 2:5, ale nakoniec rozhodujúcich 5:0 nad ŠK Ružomberok pod Čebraťom (celkove zisk len päť bodov). To sa už nemohol na svojich zverencov z trénerskej lavičky pozerať ani tréner Vincent Dittich a v posledných troch zápasoch sa sám medzi nich zaradil. Preto majstrovská zostava vyzerala takto: Králik – Vanák, Rado – E. Kováč, T. Kováč, Chodák – Ditt rich, Stankovič, Porubský, Arpáš, Luknár. Predtým pravidelne chytával Tomanovič, rovnako často hrávali Bíro, Valovič, Földeš. FC Vrútky od zápasu s ŠK Bratislava hrával takto: ŠK VAS v Bratislave 1:0, v Trnave 2:2, v Považskej Bystrici 0:1, v Žiline 2:1, AC Spišská N. Ves 5:0, ZTK Zvolen 1:0 (celkove zisk deviatich bodov). Ako blízko boli Vrútočania k vrcholnému úspechu! Nakoniec tak ako po jeseni, ostali bod za majstrom...

Neprehliadnite

Pozývame vás na majstrovské oslavy.
Pozývame vás na Tehelné pole.
Lukáš Pauschek je novým rekordérom našej ligy.

Generálny partnerGeneral partner

Hlavný partnerMain partner

Zlatí partneriGold partners

© 2023 ŠK Slovan Bratislava futbal a.s. | Všetky práva vyhradené.All rights reserved.